Ranking najlepszych ostrych sosów
Ostre sosy są ulubionym dodatkiem do dań wielu osób. Pikantne produkty mogą wspomóc trawienie, a także przyspieszyć spalanie kalorii. Najczęściej jednak doceniamy je za wyjątkowy smak, który pomaga w podkreśleniu charakteru licznych potraw. Jakie ostre sosy są najlepsze? Do czego warto je dodać? Przygotowaliśmy rady dla wszystkich zwolenników pikantnych specjałów!
Jakie są najlepsze ostre sosy?
Obecnie na rynku można spotkać różnego rodzaju ostre sosy, które swój smak zawdzięczają licznym dodatkom. Najczęściej są to odmiany chilli — jalapeno, tabasco czy też habanero. Wiele zależy również od tego, jak dużą częścią składników są właśnie te pikantne. Tworząc ranking ostrych sosów, można je podzielić następująco:
- sosy na bazie majonezu — z reguły są delikatniejsze, dlatego wybierają je osoby, które wolą produkty wzbogacone jedynie o ostrzejsze nuty;
- sosy na bazie pomidorów — te pozwalają nieco złagodzić ostry smak i zyskać produkt ze słodkimi nutami;
- sosy z dodatkiem dymu wędzarniczego lub wędzonych dodatków — mają głęboki smak, który doskonale komponuje się z ostrymi dodatkami, tworząc spójną całość;
- sosy na bazie owoców — te wbrew pozorom świetnie komponują się z papryką, tworząc smaczne dodatki do wielu dań.
Przed wyborem sosu warto przemyśleć, jak ostrego produktu szukamy. Na rynku można bowiem znaleźć zarówno produkty lekko pikantne, jak i takie, które nasze kubki smakowe bez wątpienia zapamiętają na dłużej.
Do czego pasują ostre sosy?
Podczas poszukiwania odpowiedniego ostrego sosu należy zastanowić się, do czego będziemy go używać, ponieważ to może pomóc nam w podjęciu ostatecznej decyzji. W końcu tego rodzaju produkty świetnie sprawdzą się w roli dipów, a także dodatków, które podkreślą smak kanapek. Powinniśmy mieć je w lodówce jeśli przygotowujemy domowe odpowiedniki potraw typu fast food — trudno wyobrazić sobie hot-doga czy zapiekankę bez smacznych sosów. Pikantne produkty świetnie współgrają również z pizzą. Ponadto nie powinno zabraknąć ich na grillu.